Beleef2023-12-19T15:19:35+00:00

GROENE ONTMOETINGSPLEK

Oostvaardersplassen Almere is de avontuurlijke ontmoetingsplaats, waar je de unieke natuur van de Oostvaardersplassen ervaart. Paviljoen de Oostvaarders verbindt deze prachtige plek met de stad Almere en nodigt natuurliefhebbers uit Nederland en daar buiten uit om elkaar hier te ontmoeten. Het is de ideale uitvalsbasis, tussenstop of eindbestemming van de vele natuuractiviteiten die je in het gebied kunt ondernemen. Zoals diverse wandelingen en fietsroutes voor jong en oud, bekijk de routes hier. Oostvaardersplassen Almere is samen met andere waterrijke natuurgebieden – Marker Wadden, Lepelaarplassen en Markermeer – onderdeel van het nieuwste nationaal park van Nederland: Nieuw Land.

Foto: Marjolein den Hartog

NATUURBELEVINGCENTRUM DE OOSTVAARDERS

Paviljoen de Oostvaarders is gevestigd in het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders van Stad & Natuur en ligt naast Almere aan de rand van de Oostvaardersplassen. In de panoramaruimte op de eerste verdieping van dit markante gebouw zijn verrekijkers aanwezig om de dieren te observeren en er draait een informatieve film van Staatsbosbeheer over de Oostvaardersplassen. Helemaal bovenin het Natuurbelevingcentrum is het Kraaiennest van waaruit je de uitgestrektheid van het natuurgebied kunt bewonderen. De ruime vergaderruimte en het modern ingerichte auditorium maken De Oostvaarders ook een prachtige plek voor vergaderingen en (familie)bijeenkomsten.

GA OP ONTDEKKINGSTOCHT

Foto: Marjolein den Hartog

VOGELAARSPARADIJS

Vogelaars uit de hele wereld weten de Oostvaardersplassen te vinden. Het is een ROEN Vwaar vogelparadijs met als icoon de zeearend. De Almeerse kant van dit unieke natuurgebied biedt het ideale licht om vogels te spotten en te fotograferen.

Foto: Marjolein den Hartog 

DE OOSTVAARDERSPLASSEN

De Oostvaardersplassen bewijzen dat de mooiste natuur spontaan kan ontstaan op onverwachte plekken. De geschiedenis gaat ‘slechts’ terug tot 1968, toen grote plassen water bleven staan in de nieuwe aangelegde Flevopolder. Er zou een industriegebied komen. Daar was niet direct behoefte aan, dus werd het moerasgebied ingezaaid met riet en daarna met rust gelaten. De natuur nam het nieuwe land in bezit en ontwikkelde zich tot een nieuwe wildernis. Nu is het een plek waar tienduizenden vogels bijtanken of een broedplek vinden en sta je oog in oog met grote grazers zoals edelherten.

ONTDEK NATIONAAL PARK NIEUW LAND

Dichtbij de drukbevolkte randstad vind je Nederlands best bewaarde geheim: Nationaal Park Nieuw Land. Dat bestaat uit de gebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, Marker Wadden, en Markermeer. Een groot deel van de natuur in Nieuw Land is moerasachtig, wetlands. Wetlands zijn gebieden met een grote ecologische dynamiek en diversiteit. Een ideale plek voor kuddes heckrunderen en konikpaarden die zich door de ruigte bewegen. Je bevindt je hier letterlijk op de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. Het gebied van 29.000 hectare zou nooit bestaan hebben zonder het grootste inpolderingstraject ter wereld: Flevoland. En de natuur is er man-made.

Foto: Paul Klaver 

BELEEF de Oostvaardersplassen

BEZOEKADRES:
Oostvaardersbosplaats 1
1336 RZ Almere

OPENINGSTIJDEN:
Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur
Voor groepen zijn aangepaste openingstijden mogelijk

CONTACT:
info@paviljoendeoostvaarders.nl
Tel. 036-2020902

Ga naar de bovenkant